
- معرفی بيمه آتش سوزي
- انوع بيمه نامه آتشسوزي
- خطرات تحت پوشش بیمه آتش سوزی
- خطرات خارج از تعهد
- راهنمای خرید
- راهنمای دریافت خسارت
- اطلاعات تکمیلی
آتش سوزي يکي از شايع ترين خطرهاست که مي تواند در زماني کوتاه سرمايه هاي شهروندان، بنگاه هاي اقتصادي ، تجاري، انواع تأسيسات و فعاليت ها را نابود و حاصل يک عمر تلاش انسان ها را بر باد دهد. روزانه چندیدن مورد منزل مسکونی، اماکن تجاری و صنعتی در اثر عوامل مختلف دچار آتش سوزی می شوند. در نتیجه صاحبان این اموال متحمل خسارات مالی زیادی می شوند.
اقدامات پيشگيرانه هر چند در کاهش وقوع حادثه و جلوگيري از گسترش ابعاد خسارت مؤثر است ولي تجربه نشان داده است که حتي بزرگ ترين مؤسسات با بهره گيري از پيشرفته ترين تجهيزات ايمني نيز در برابر آتش سوزي از امنيت کامل برخوردار نيستند و در صورت بروز حادثه براي بازسازي موارد آسيب ديده با مشکلات جدي مواجه اند.
تعريف بيمه آتش سوزي :
قراردادبيمه آتش سوزي توافقي است بين بيمه گذار از يك سو وبيمه گر از سوي ديگر كه براساس آن بيمه گر متعهد مي گردد در قبال در يافت حق بيمه خسارت وارد به مورد بيمه (اموال بيمه شده )را در صورت وقوع خطرات بيمه شده كه منجر به وارد آمدن خسارت به مورد بيمه شود در حدود تعهدات خود (سرمايه مورد بيمه) و براي دوره زماني معين جبران نمايد. در اين حالت خسارت وارده قابل پرداخت به بيمه گذار ويا ذينفع مندرج در بيمه نامه مي باشد.
بیمه آتش سوزی ازجمله قراردادهای بیمه ای است که موضوع آن ریسک متوجه اموال است و بیمه گر ملزم به جبران خسارات وارده به اموال و دارایی منقول و غیرمنقول می گردد. و درنتیجه با جبران خسارت توسط بیمه گر آرامش خاطری برای زیان دیده فراهم خواهد شد.
دانلود شرایط عمومی بیمه آتش سوزی
صدور انواع بیمه نامه
بررسی مسائل حقوقی بیمه
تلفن: 09355050959
ارتباط از طریق تلگرام: Bimehtimes
ارتیاط از طریق واتساپ: 09355050959 * 09155801576
انوع بيمه نامه آتشسوزي
در هریک از شاخههای ذیل بنابه درخواست بیمهگذار، ارزش اعیانی بنای ساختمان، تأسیسات، تجهیزات، ماشینآلات، اموال و اثاثیه محلِ موردِبیمه و موجودی انبارها و ... باتوجهبه کاربری و شرایط خاصِّ محل، با سرمایه دلخواه و به قیمتِ روز در برابر خطر آتشسوزی، انفجار، صاعقه و خطرات اضافی دیگر، میتواند موردِبیمه واقع شود.
- بيمهنامه آتشسوزي واحدهاي مسكوني
منازل مسکونی که در مجموع 15 واحد و بیشتر تحت پوشش قرار گیرند تحت عنوان مجتمع مسکونی بیمه و کمتر از آن تحت عنوان مسکونی عادی بیمه می گردد.
در اين بيمهنامه بنابه درخواست بيمهگذار واحد مسکونی، علاوه بر خطرهای آتش سوزی، انفجار و صاعقه در برابر کلیه خطرهای اضافی که به آن اشاره شد و با سرمایه دلخواه و به قیمت روز تحت پوشش قرار می گیرد و حق بیمه سالانه آن باتوجه به ارزش اعیانی ساختمان و اثاث منزل و خطرهای بیمه شده محاسبه خواهد شد.
- بیمه آتش سوزی مراکز صنعتی:
مراکز صنعتی شامل کلیه کارخانجات و کارگاههای از قبیل صنایع غذایی، آشامیدنی، دخانیات، نساجی، پوشاک، چرم چوب، کاغذ، مقوا، چاپ و صحافی، شیمیایی، محصولات مانی غیر فلزی، فلزات اساسی و صنایع متفرقه می باشد.
ساختمان، تاسیسات، ماشین آلات، موجودی، ظروف تحت فشار،لیفتراک و محتویات هریک ار مراکز یاد شده را می توان در مقابل خطرهای آتش سوزی، انفجار، صاعقه و نیز کلیه خطرهای اضافی ذکر شده نزد شرکت بیمه به قیمت روز بیمه نمود.
- بیمه آتش سوزی مراکز غیرصنعتی:
مراکز غیرصننعتی مشتمل بر کلیه فروشگاههای تجاری، تعمیرگاهها، بیمارستانها، اماکن عمومی، ساختمانهای اداری، بنگاههای معاملاتی، مراکز پخش دارو، فروشگاههای مواد غذایی و پروتئینی، آموزشگاهها، مراکز خدماتی وسایر موارد مشابه می باشد.
ساختمان، تاسیسات، موجودی، اثاثه ثابت و دکوراسیون هریک ار مراکز یاد شده را می توان در مقابل خطرهای آتش سوزی، انفجار، صاعقه و نیز کلیه خطرهای اضافی ذکر شده نزد شرکت بیمه به قیمت روز بیمه نمود.
- بیمه آتش سوزی انبار:
در رشته آتش سوزی، انبار به دو دسته اختصاصی(کلیه موجودی واقع در محل مورد بیمه متعلق به بیمه گذار می باشد) و انبار عمومی (موجودی واقع در محل مورد بیمه متعلق به افراد متفاوت می باشد) تقسیم بندی می گردد.
خطرات تحت پوشش بیمه آتش سوزی:
در بیمه آتش سوزی خطرات به دو نوع خطرات اصلی و خطرات اضافی تقسیم می شوند
- خطرات اصلی:
در بیمه های آتش سوزی، خسارت ناشی از آتش سوزی، صاعقه و انفجار به عنوان خطرهای اصلی، توسط بیمه گر جبران می شود.
- خطرات اضافی:
خسارت ناشي از وقوع زلزله و آتشفشان، سرقت اموال و اثاثيه منزل، مسئوليت مدني در قبال همسايگان، هزينه پاكسازي، سيل و طغيان آب درياها و رودخانهها، طوفان، رانش زمين، سقوط بهمن، تركيدگي لوله آب، ضايعات ناشي از آب باران، ذوب برف، سقوط هواپيما و هليكوپتر، شكست شيشه، و بسياري خطرهاي ديگر که به درخواست بيمه گذار تحت پوشش بيمه قرار ميگيرد.
- خسارتهایي كه عمدا" از طرف بيمه گذار يا ذوی الحقوق و يا با مشاركت و معاونت آنان وارد آيد .
- خسارتهاي غيرآتش سوزي كه از عيب ذاتي يا اكسيداسيون مورد بيمه ناشي شود .
- خسارتهاي ناشي از جنگ ، جنگ داخلي ، شورش ، انقلاب ، تروريسم و ......
- خسارتهاي ناشي از زلزله ، آتشفشان ، سيل و طغيان آب . مگر توافق خاصي در اين زمينه شده باشد
- خسارتهاي ناشي از تشعشعات اتمي .
- خسارتهای وارده به مسکوکات ، پول اوراق بهادار، اسناد، فلزات قیمتی به هر شکل، جواهرات و مروارید، سنگهای قیمتی سوار نشده، هرگونه اسناد و نسخ خطی و همچنین هزینه بازسازی نقشه، جمع آوری اطلاعات و یا تنظیم دفاتر بازرگانی.
با توجه به اینکه خطرات مختلفی را میتوان در قالب بیمهنامه آتشسوزی تحت پوشش قرار داد، تبعا استثنائات هر کدام نیز با دیگری متفاوت خواهد بود.
فرم چاپی پرسشنامه که حاوی اطلاعات زیر میباشد توسط بیمهگذار یا نماینده قانونی او تکمیل و امضاء میشود که مبنای بیمهنامه آتشسوزی قرار میگیرد. بیمهگذار با امضاء برگ پیشنهاد تایید مینماید که کلیه سؤالات را مطابق واقعیت پاسخ داده است پس از آن پرسشنامه تکمیل شده توسط بیمهگر بررسی و در صورتی که مورد بیمه نیاز به بازدید داشته باشد توسط کارشناسان بازدید اولیه از مورد بیمه بازدید بعمل آمده و گزارش مربوطه به واحد صدور بیمهنامه ارسال میشود و پس از آن با انجام محاسبات مربوط حقبیمه به بیمهگذار اعلام و با پرداخت آن بیمهنامه صادر و تحویل میشود.
1. بیمه گر با بررسی و مطالعه مجدد پرسشنامه و گزارش بازدید اولیه در مورد امکان صدور بیمه نامه آتش سوزی تصمیم لازم را اخذ نموده و نسبت به صدور بیمه نامه برروی فرم بیمه نامه های آتش سوزی چاپ کرده و نسخه اصلی آنرا جهت پرداخت حق بیمه به بیمه گذار ارائه مینماید.
- در طول مدت اعتبار بیمه نامه برحسب اعلام هایی که توسط بیمه گذار صورت میگیرد باید به اقتضای تغییر در شرایط موضوع مورد بیمه اقدام به صدور الحاقیه شود.
مدارک مورد نیاز:
- پرسشنامه تکمیل شده
- مدارک و گزارش بازدید اولیه
- فیش واریزی حقبیمه
نحوه محاسبه
در این بیمهنامه حقبیمه بر اساس ارزش مواردی که مورد بیمه واقع شده است و نیز خطراتی که بیمهگذار درخواست مینماید محاسبه میگرددفرایند دریافت خسارت
به محض اطلاع بیمهگر از حادثه کارشناسان او در صحنه حاضر و نسبت به بررسی موضوع اقدام مینماید. بیمهگذار موظف است حداکثر ظرف مدت 5 روز از زمان وقوع حادثه، بیمهگر را کتبا و یا شفاها با اخذ تاییدیه از حادثه آگاه سازد. در غیر اینصورت بیمهگر مسئول نخواهد بود. مگر آنکه بیمه گذار ثابت کند به علت حوادثی که خارج از اراده و اختیار او بوده است اطلاع به بیمهگر در مدت مقرر برای او مقدور نبوده است. توجه 1) بیمهگذار باید بلافاصله پس از وقوع حادثه کلیه اقدامات لازم به منظور جلوگیری از گسترش خسارت و نجات اموال بیمه شده را بعمل آورد. مخارجی که بیمهگذار برای جلوگیری از توسعه خسارت صرف میکند به فرض اینکه منتج به نتیجه نگردد به عهده بیمهگر خواهد بود . هزینهای که بیمهگذار به منظور جلوگیری از سرایت و توسعه خسارت مطالبه میکند باید با آتشسوزی متناسب باشد. توجه 2) بیمهگذار بایستی ثابت کند که اولاً مورد بیمه در لحظه وقوع حریق در محل بیمهشده موجود بوده و طعمه حریق شده است. توجه 3) بیمهگذار ضمن اعلام خسارت آتشسوزی باید چگونگی وقوع حریق ویا شروع حریق را مشخص کند و با توجه به این موضوع است که بیمهگر تشخیص خواهد داد آتشسوزی در نتیجه تقصیر یا اهمال یا عمد بیمهگذار و یا اشخاص ثالث نبوده است. توجه 4) بیمهگذار باید در صورت وقوع حادثه امکانات لازم به منظور رسیدگی به بیمهگر و نمایندگان او را فراهم آورد. اگر بیمهگذار به اعلام خسارت و مطالبه آن اکتفا کند و مانع از این شود که کارشناسان بیمهگر از محل بازدید کنند قطعاً این امر حمل بر مسئول بودن بیمهگذار و موجب محرومیت وی از دریافت خسارت خواهد شد.مدارک اعلام خسارت
- اصل بیمهنامه و ضمائم آن
- گزارش مقامات انتظامی (در صورت نیاز)
- گزارش نزدیکترین ایستگاه هواشناسی (در صورت طوفان یا سیل)
- گزارش کارشناس خسارت
- گزارش آتشنشانی
وظایف بیمه گذار در صورت وقوع حادثه
- براساس ماده 23 شرايط عمومی بيمه نامههای آتشسوزی، در صورت وقوع حادثه بیمه گذار موظف است. حداکثر ظرف مدت پنج روز از زمان اطلاع از وقوع حادثه بیمه گر را مطلع نماید.
- حداکثر ظرف 10 روز از زمان اطلاع از وقوع حادثه باید کیفیت حادثه، فهرست اشیای نجات داده شده محل جدید آنها و مبلغ تقریبی خسارت را برای بیمه گر ارسال دارد.
- برای جلوگیری از توسعه خسارت در موقع یا بعد از وقوع حادثه کلیه اقدامات لازم را به عمل آورد.
- بدون اجازه بیمه گر در مورد بیمه تغییراتی ندهد که تعیین علت حادثه یا ارزیابی خسارت را دچار اشکال نماید. مگر آنکه تغییرات در جهت تقلیل خسارت و یا رعایت منافع عمومی ضروری باشد.
- ضمن همه گونه همکاری که بیمه گر برای تعیین حدود تعهدات خود بدان نیاز دارد حداکثر تا 15 روز بعد از اطلاع از وقوع حادثه فهرست اموال موجود در روز حادثه، فهرست اموال ازبین رفته و آسب دیده و در صورت درخواست بیمه گر بهای آنها بلافاصله قبل از تاریخ حادثه را در اختیار بیمه گر قرار دهد.
فرآیند و گردش کار پرداخت خسارت
- اعلام کتبی خسارت از طرف بيمه گذار طبق فرم مربوط 2. ثبت و تشکيل پرونده خسارت توسط بيمه گر 3. جمع آوری مدارک اوليه جهت تشکيل پرونده و بررسی آن 4. تعيين و اعزام کارشناس به محل خسارت (در صورتيکه خسارت جزو تعهدات بيمه گر باشد) 5. رسيدگی و ارزيابی خسارت پس از کارشناسی و تکميل مدارک و تعیین حدود تعهدات بیمه گر 6. محاسبه خسارت 7. صدور حواله خسارت 8. تکمیل فرم مفاصا حساب توسط بیمه گذار 9. پرداخت خسارت در وجه بیمه گذار، ذینفع یا نماینده قانونی وی
در موارد زیر بیمه گر می تواند پرداخت خسارت را رد کند یا اینکه آن را به نسبت درجه تقصیر ذویالحقوق اعم از بیمه گذار یا قائم مقام وی کاهش دهد:
1) هرگاه حادثه در اثر تقصیر ذوی الحقوق اعم از بیمه گذار و یا قائم مقام وی روی داده باشد. 2) هرگاه بیمه گذار به وظایف مندرج در ماده 23 (مندرج در قسمت "وظایف بیمه گذار در صورت وقوع حادثه") عمل ننموده باشد و در نتیجه میزان خسارت افزایش یافته و یا به حقوق بیمه گر خدشه وارد آید. 3) به استناد ماده 10 قانون بیمه در صورتی که مالی به کمتر از قیمت واقعی بیمه شود، بیمه گر فقط به تناسب مبلغی که بیمه کرده به قیمت واقعی مال مسئول جبران خسارت خواهد بود.آتش سوزی عبارت است از سوختن جسمی در محلی که به طور معمول برای سوزاندن جیزی از آن استفاده نمی شود.
صاعقه:
صاعقه عبارت است از: تخلیه بار الکتریکی بین دو ابر و زمین که بر اثر القای دو بار مخالف به وجود می آید.
انفجار:
انفجار عبارت است از هرنوع آزاد شدن ناگهانی انرژی حاصل از انبساط گاز و بخار.
خطرات تبعی
زلزله و آتشفشان:
در بیمه زلزله خسارات مستقیم وارد شده به مکان ها اعم از مسکونی، غیر صنعتی و صنعتی همچنین اسباب و لوازم موجود در آنها در مقابل زلزله و یا آتشفشان بیمه می شوند. سیل و طغیان آب دریاها و رودخانه ها: سیل، جریان ناگهانی آب های سطحی خارج از مسیر طبیعی است که به علت ریزش باران، برف، طغیان رودخانه و یا شکستن سدها ایجاد می شود.
طوفان و گردباد و تندباد :
در بیمه طوفان خسارت های ناشی از طوفان ، تندباد و گردباد تحت پوشش قرار می گیرد. سرعت باد هنگام طوفان حداقل ۶۶ کیلومتر در ساعت است.
ترکیدگی لوله آب و فاضلاب:
در این بیمه خسارت های وارده به مورد بیمه (ساختمان و ابنیه و…) و اموال و اثاثه موجود در آن که ناشی از ترکیدن لوله آب و فاضلاب باشد تحت پوشش قرار می گیرد.
سقوط هواپیما و هلی کوپتر:
خسارت های ناشی از سقوط هواپیما و هلی کوپتر یا اشیای ساقط شده از آن ها ( به استثنای بمب و یا مواد منفجره و سایر جنگ افزار ها) حداکثر تا کل مبلغ بیمه شده تحت پوشش قرار می گیرد.
شکست شیشه:
خسارت های ناشی از شکست شیشه های منصوب در ساختمان مورد بیمه در اثر حادثه و برخورد شی خارجی تحت پوشش قرار می گیرد. اصولا شیشه به دو صورت میان تهی و مسطح ساخته می شود. شیشه های میان تهی به شرط آنکه منصوب باشند تحت پوشش قرار می گیرد.
بیمه دزدی باشکست حرز:
بیمه گر خسارت ناشی از فقدان یا خرابی اموال بیمه شده را که در نتیجه دزدی با شکست حرز روی دهد حداکثر تا مبلغ بیمه شده جبران می نماید.موارد ذیل دزدی با شکست حرز محسوب می شود:
• بالارفتن از دیوار محل استقرار اموال بیمه شده یا شکستن درب و پنجره و یا خراب کردن دیوار و نظایر آن.
• بازکردن درب بوسیله کلید تقلبی و سایرآلات وادواتی که عادتا برای باز کردن قفل بکار می روند.
• ورود به محل و تهدید بیمه گذار و یا سایر اعضای خانواده و خدمت گذار وی.
سیل و طغیان آب:
جریان ناگهانی و غیر قابل کنترل آبهای سطحی خارج از مسیر طبیعی که بعلت ریزش باران ، برف و طغیان آب رودخانه و یاشکستن سدها ایجاد میشود را سیل گویند.
برخی استثنائات این پوشش شامل موارد ذیل است:
۱-خسارت وارده به خود لوله یا دستگاههای عامل خسارت
۲-هزینه تعمیر پشت بام
۳-خسارت حاصله در جریان و یاساختن مجددساختمان
ضایعات ناشی از ذوب برف و باران: در این پوشش خسارات ناشی از ذوب برف و باران به مورد بیمه که در نتیجه آب و یا ذوب شدن برف در محل مورد بیمه مشروط بر اینکه آب از طریق بام و یا گرفتگی لوله ها ، لبریز شدن آبروهاو ناودانها به محل مورد بیمه نفوذ کرده باشد تحت پوشش قرار دارد.
اعتصاب ، شورش ، آشوب و بلوا: خسارات احتمالی.ناشی از شورش و بلوا در بیمه نامه های آتش سوزی استثنا شده است. لیکن این امکان وجود دارد تا به موجب این پوشش خسارات مستقیم ناشی از اعتصاب ،شورش، آشوب و بلوا که باعث ضرر و زیان اموال مورد بیمه شود را با در نظر گرفتن شرایط خاص تحت پوشش بیمه قرار داد.
هزینه پاکسازی:
باتوجه به اینکه در صورت محقق شدن یکی از خطرات تحت پوشش در بیمه نامه آتش سوزی ، بیمه گذار جهت خروج و پاکسازی ضایعات ناشی از بروز خسارت از محل مورد بیمه متحمل هزینه خواهد شد. امکان تحت پوشش قرار دادن این هزینه با این پوشش مقدور می شود. در این صورت حداکثر سرمایه تحت پوشش ۲۰درصد ارزش مورد بیمه است.
برخورد جسم خارجی بامورد بیمه: این پوشش باتوجه به محل مورد بیمه و برای اماکنی که در مجاورت جاده و یادامنه کوه یا پایین شیب تپه و… ارائه می شود.
خودسوزی:
برخی مواد شیمیایی خاصیت اکسیده شدن را تا حد زیادی دارا بوده و این خاصیت در ترکیبات اشباع نشده وجود دارد. در صورتی که یک ماده کربن دار خاصیت ترکیب با اکسیژن را داشته و شدت ترکیب آن جسم با اکسیژن و تولید حرارت شدید یا به درجه سوخت آن جسم پایین آمده به طوری که در بعضی شرایط درجه حرارت خودسوزی تامیزان درجه حرارت محیط پایین می آید و عمل خودسوزی و یا حریق خودبخود به وقوع می پیوندد. در بیمه نامه های آتش سوزی می توان خطر خودسوزی را در شرایط خاص تحت پوشش بیمه قرارداد.
ترکیدگی ظروف تحت فشار:
ظروف تحت فشار صنعتی عبارتند از: دیگ بخار به مفهوم ماشین آلاتی که بر اثر فعل و انفعالات ناشی از نیروی بخار و یا سایر عوامل نیرو زا، بخار خشک جهت استفاده صنایع تولید می نماید و همچنین ظروفی که به منظور نگهداری مواد یا گازهای تحت فشار در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. (مانند بویلرها)
هدف از پوشش ظروف تحت فشار صنعتی خسارت وارده به این ظروف ناشی از انفجار آنها از درون است.
بيمه نامه آتش سوزي از لحاظ سرمايه
1. بيمه نامه آتش سوزي با سرمايه ثابت
دراين نوع بيمه نامه ها، بيمه گر خسارات وارده به اموال مورد بيمه را حداکثر تا سقف سرمایه مندرج در بيمه نامه (سرمايه مورد بيمه) جبران ميکند.
2. بيمه نامه آتش سوزي با سرمايه اظهارنامهاي (شناور)
امروزه با توجه به پيچيدگي واحدهاي توليدي، صنعتي و حجم مبادلات و كالايي كه هر روز به انبارها وارد و يا از آن خارج ميشود به صاحبان صنعت و توليدكنندگان كه موجودي انبارهايشان در حال نوسان است، بيمه نامه با شرايط اظهار نامه اي پيشنهاد مي شود. از آنجا كه موجودي انبار معمولاً شناور است و بعضاً تحت شرايط اظهارنامهاي بيمه ميشود، شركت بيمه حقبيمه را بر مبناي 100% محاسبه كرده و دريافت ميكند. در عين حال بيمه گذار ملزم است ماهانه صورت ريز موجودي را به طور كتبي (اظهارنامه) به شركت بيمه اعلام كند . در صورتيكه ميزان موجودي از مبلغ بيمه شده يا الحاقيههاي بعدي اضافه شده باشد، بابت اين مبلغ اضافي حقبيمه محاسبه و دريافت ميگردد. در صورتيكه موجودي كمتر شده باشد، تا پايان دوره اقدامي صورت نخواهد گرفت و اظهارنامه های ارسالی در پرونده مربوطه عيناً بايگاني خواهد شد. منتهي در پايان دوره طبق ضوابط، معدلگيري ميگردد و برابر مقررات اقدام مقتضي صورت خواهد گرفت.
بيمه نامه آتش سوزي از لحاظ مدت
بيمه نامه آتش سوزي كه توسط شركت بيمه و براساس پيشنهاد بيمه گذار صادر مي گردد براي مدت معيني بوده و خسارات وارده بر اموال بيمه شده را در آن مدت معين در صورتي كه ناشي از خطرات مورد بيمه باشد جبران مي نمايد. مدت بيمه نامه از ساعت 24 روزي که بعنوان تاريخ شروع در بيمه نامه قيدگرديده است آغاز و تا ساعت 24 روز انقضاء بيمه نامه خاتمه مي يابد مگرآنکه خلاف آن در بيمه نامه تصريح شده باشد.
بيمه نامه آتش سوزی ازلحاظ مدت به سه گروه تقسيم مي شود:
1) . بيمه نامه کوتاه مدت: به بيمه نامه هاي با مدت کمتر از يکسال اطلاق ميشود. حق بیمه بیمه نامه های مذکور براساس تعرفه کوتاه مدت محاسبه میگردد.
2) بيمه نامه يكساله: به بيمه نامه هاي با مدت 12 ماه اطلاق ميشود.
3). بيمه نامه بلند مدت: به بيمه نامه هاي با مدت بيش از يکسال اطلاق ميشود.